
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju rzepakowego
- 120 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g mleka
- 1 jajko
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 325 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 10 g cukru
- ¾ łyżeczki soli
- masło do natłuszczenia formy keksowej
- 200 g szynki, wędzonej w temp. pokojowej, pokrojonej w 1 cm kostkę (patrz wskazówka)
- 3 kiełbasy wieprzowe, wędzone np. głogowskie, śląskie (dł. ok. 10 cm), w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 246 kcal / 1030 kJ
- Białko
- 12.7 g
- Tłuszcz
- 9.2 g
- Węglowodany
- 27.8 g
- Błonnik
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.2 g
- Sód
- 606.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wielkanocny sos majonezowy
45 min
Rolada z sera żółtego
6 godz. 45 min
Babka mięsna
1 godz. 30 min
Chrzan na zielono (ze szpinakiem)
10 min
Marchewkowo-serowy dip
15 min
Wytrawne racuchy z grzybami
40 min
Sos śmietankowy z rzodkiewką i szczypiorkiem
20 min
Ciasteczka czosnkowe
50 min
Wielkanocny chrzan z migdałami
25 min
Sos jajeczny do chlebków naan
25 min
Masło z boczkiem i cebulką
55 min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40 min