Szołder (murzin) wielkanocny

Szołder (murzin) wielkanocny

4.6 75 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
10 kromek

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • oleju rzepakowego
    20 g
  • boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
    120 g
  • mleka
    150 g
  • jajko
    1
  • drożdży świeżych pokruszonych
    15 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    325 g
  • cukru
    10 g
  • soli
    ¾ łyżeczki
  • masło do natłuszczenia formy keksowej
  • szynki, wędzonej w temp. pokojowej, pokrojonej w 1 cm kostkę (patrz wskazówka)
    200 g
  • kiełbasy wieprzowe, wędzone np. głogowskie, śląskie (dł. ok. 10 cm), w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
    3

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 246 kcal / 1030 kJ
Białko 12.7 g
Tłuszcz 9.2 g
Węglowodany 27.8 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 3.2 g
Sód 606.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...