![Foie gras aux figues et à l'armagnac Foie gras aux figues et à l'armagnac](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/FFF5D73A-4B7A-4A41-93CE-07047E4D966E/Derivates/6190d589-f1fb-415b-a789-1533047c02dd.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
La veille
- 1 foie gras de canard cru, dénervé (500 g env.)
- ½ c. à café de quatre-épices moulu
- 1 pincée de noix de muscade fraîchement râpée
- 2 c. à café de sel
- du poivre moulu
- 10 g d'armagnac
- 6 figues sèches, coupées en petits dés
- 500 g d'eau
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2782 kJ / 665 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 15 g
- Tłuszcz
- 64 g
Alternatywne przepisy
Tarte Tatin à la banane flambée
1h 30 min
Gravlax de dorade au combava et gingembre
12h 20 min.
Vin chaud aux agrumes
12 Std. 25 Min
Croustillant de sarrasin aux escargots, crème à l'ail
2 Std. 40 Min
Menu bluffant - Foie gras truffé à la vapeur et chutney de mangue épicé
13h 30min
Foie gras d'oie à la truffe
72h
Foie gras farci aux figues
24 Std.
Roulés de galettes de sarrasin
1h 50 min
Confit d'oignons rouges
4h
Foie-gras mi-cuit
50h
Tarte Tatin caramel au beurre salé et sorbet yaourt
4h
Foie gras de canard
72h