Zupa krem z pomidorów; Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym

Zupa krem z pomidorów; Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym

3.7 22 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji

Składniki

Gotowanie kaszy jaglanej i liści kapusty
  • 6 - 12 liści kapusty włoskiej (6 dużych lub 12 małych)
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1200 g wody
Sos grzybowy
  • 180 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g grzybów, świeżych (np. pieczarek, grzybów leśnych, shiitake), pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
    25 g skrobi kukurydzianej
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Gołąbki z kaszą jaglaną
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Zupa krem z pomidorów
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
    30 g oliwy z oliwek
  • 700 g pomidorów przekrojonych na pół
  • 400 g wody
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 100 - 120 g śmietany
  • 2 - 4 liście bazylii, świeże

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 323 kcal / 1351 kJ
Białko 11 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 23 g
Błonnik 8.1 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Sód 1168 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...