Tort Szwardzwaldzki
TM31

Tort Szwardzwaldzki

5.0 (2 oceny)

Składniki

Ciemne ciasto biszkoptowe

  • 5 jajek
  • 170 g cukru
  • 120 g mąki
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Ciasto kruche

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko

Nadzienie i dodatki

  • 1 słoik wiśni, kwaśnych, bez pestek (680 g)
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 60 g wiśniówki (cherry brandy)
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g dżemu wiśniowego
  • 1000 g śmietany, min. 30 % zawartości tłuszczu
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 80 g wiórków czekoladowych
  • 16 wiśni kandyzowanych

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2294 kJ / 548 kcal
Białko
7 g
Węglowodany
58 g
Tłuszcz
30 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy