Sosy do sałatek

Sosy do sałatek

Brak ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 5 min
1 słoik

Składniki

Sos z octu balsamicznego i musztardy
  • 240 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 50 g octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mieszanych ziół, suszonych (np. bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu , świeżo zmielonego
Sos pomarańczowy curry
  • 200 g oleju z orzechów włoskich lub innego oleju z orzechów
  • 130 g soku pomarańczowego , świeżo wyciśniętego
  • 1 mały kawałek skórki z pomarańczy (1 x 3 cm)
  • 30 g cebuli szalotki
  • 20 g ostrej musztardy
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g octu owocowego (np. jabłkowego, brzoskwiniowego)
Sos jogurtowy
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 20 g musztardy , łagodnej
  • 100 g oleju słonecznikowego
  • 50 g soku z cytryny
  • 20 g miodu
  • 100 g soku jabłkowego lub innego soku owocowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu

Wartości odżywcze na 1 słoik

Kalorie 9471 kJ / 2260 kcal
Białko 3 g
Węglowodany 29 g
Tłuszcz 241 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji

Możesz także polubić...

Pokaż wszystkie