Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami
TM6 TM5

Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami

3.3 (40 ocen)

Składniki

Jajka na twardo

  • 400 g wody
  • 7 jajek, rozm. M

Ciasto

  • 200 g wody, letniej
  • 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 370 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g koperku, świeżego, tylko liście
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 400 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 50 g rukoli
  • 50 g roszponki
  • 1 jajko, rozm. M
  • 300 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 60 g kaszy manny
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
    lub ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • masło, do natłuszczenia formy
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1151.3 kJ / 275 kcal
Białko
10.5 g
Węglowodany
30.7 g
Tłuszcz
12.5 g
Tłuszcz nasycony
5.2 g
Błonnik
1.8 g
Sód
489.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy