Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jajka na twardo
- 400 g wody
- 7 jajek, rozm. M
Ciasto
- 200 g wody, letniej
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 370 g mąki pszennej
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 2 ząbki czosnku
- 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 15 g oleju rzepakowego
- 400 g liści szpinaku baby, świeżych
- 50 g rukoli
- 50 g roszponki
- 1 jajko, rozm. M
- 300 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 60 g kaszy manny
-
½
łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
lub ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego - 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- masło, do natłuszczenia formy
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1151.3 kJ / 275 kcal
- Białko
- 10.5 g
- Węglowodany
- 30.7 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 489.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wielkanocny pasztet jajeczny
1 godz. 5 min
Włoskie mini pasqualine z jajkiem przepiórczym
1h 30min
Kolorowy wieniec wielkanocny
2h 30 min
Tarta z nadzieniem żurkowo-jajecznym
1h 45min
Chleb faszerowany jajkami i fasolką z oliwkami
5 Std. 35 Min
Babka mięsna
1h 30min
Pastizzi z groszkiem
1h 30min
Jajka faszerowane buraczkami
30min
Pieczarki faszerowane szpinakiem i parmezanem
40min
Zielone naleśniki z szynką i serem
55min
Jajka faszerowane ziołami
45min
Krakersy z pastą jajeczną i łososiem
55min