Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 70 g selera naciowego, pokrojonego w 3 mm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 350 g czerwonego wina, wytrawnego
- 500 g sarniny, pokrojonej w 3 cm kostkę
Gulasz
- 35 - 40 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 200 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g marchewki, pokrojonej w 3 mm plastry
- 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego w 3 mm plastry
- ½ łyżeczki soli
- 30 g przecieru pomidorowego
- 5 owoców jałowca
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (opcjonalnie)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 50 g żurawiny, suszonej
- natka pietruszki, świeża, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1766.8 kJ / 422 kcal
- Białko
- 32.5 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 762.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Knelki z piersi kurczaka
1h 20min
Wołowina z pieczarkami
30min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40min
Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką
1 Std. 45 Min
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
1 Std. 40 Min
Bigos staropolski
1 Std. 35 Min
Karp w szarym sosie
1h 10min
Barszcz czerwony z mięsem
1 Std. 5 Min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1h 20min
Gulasz cielęcy
1h 15min
Wiosenny gulasz z jagnięciny
1h 20min
Królik w sosie 'Marengo'
1h 10min