Gulasz z sarniny z czekoladą

Gulasz z sarniny z czekoladą

2.8 45 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 9 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Marynata
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 70 g selera naciowego pokrojonego w 3 mm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 350 g czerwonego wina wytrawnego
  • 500 g sarniny pokrojonej w 3 cm kostkę
Gulasz
  • 35 - 40 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 200 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
  • 100 g korzenia pietruszki pokrojonego w 3 mm plastry
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g przecieru pomidorowego
  • 5 owoców jałowca
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (opcjonalnie) ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 50 g żurawiny, suszonej
  • natka pietruszki, świeża ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 422 kcal / 1766.8 kJ
Białko 32.5 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 30 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 3.5 g
Sód 762.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...