
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 70 g selera naciowego pokrojonego w 3 mm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 350 g czerwonego wina wytrawnego
- 500 g sarniny pokrojonej w 3 cm kostkę
Gulasz
- 35 - 40 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 200 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
- 100 g korzenia pietruszki pokrojonego w 3 mm plastry
- ½ łyżeczki soli
- 30 g przecieru pomidorowego
- 5 owoców jałowca
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (opcjonalnie)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - 50 g żurawiny, suszonej
- natka pietruszki, świeża ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 422 kcal / 1766.8 kJ
- Białko
- 32.5 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Węglowodany
- 30 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 762.8 mg