Gulasz z sarniny z czekoladą
TM5 TM6

Gulasz z sarniny z czekoladą

2.6 (19 ocen)

Składniki

Marynata

  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 70 g selera naciowego, pokrojonego w 3 mm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 350 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 500 g sarniny, pokrojonej w 3 cm kostkę

Gulasz

  • 35 - 40 g gorzkiej czekolady (o zawartości min. 70% kakao), pokrojonej na kawałki
  • 200 g szalotki, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g marchewki, pokrojonej w 3 mm plastry
  • 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego w 3 mm plastry
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g przecieru pomidorowego
  • 5 jagód jałowca
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 50 g żurawiny, suszonej
  • natka pietruszki, świeża, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1603 kJ / 382 kcal
Białko
34.1 g
Węglowodany
27.3 g
Tłuszcz
10.6 g
Błonnik
3.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy