Krem z pomidorów z bazyliową śmietanką
TM6 TM5

Krem z pomidorów z bazyliową śmietanką

4.7 (121 ocen)

Składniki

Bazyliowa śmietanka

  • 10 - 15 g liści bazylii, świeżych, podartych na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Krem z pomidorów

  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 40 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki, bez skóry
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 350 g wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • sól gruboziarnista, do dekoracji kieliszków
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do zwilżenia brzegów kieliszków
  • rozmaryn, świeży, gałązki (10 szt.), do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
285.2 kJ / 68.2 kcal
Białko
1.3 g
Węglowodany
4.7 g
Tłuszcz
5.4 g
Tłuszcz nasycony
2.5 g
Błonnik
1.1 g
Sód
139.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy