
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bazyliowa śmietanka
- 10 - 15 g liści bazylii, świeżych podartych na kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Krem z pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
- 15 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki bez skóry
- 30 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki soli
- 350 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - 1 gałązka natki pietruszki, świeżej tylko liście
- sól gruboziarnista do dekoracji kieliszków
- sok z cytryny świeżo wyciśnięty, do zwilżenia brzegów kieliszków
- rozmaryn, świeży gałązki (10 szt.), do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 68.2 kcal / 285.2 kJ
- Białko
- 1.3 g
- Tłuszcz
- 5.4 g
- Węglowodany
- 4.7 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Sód
- 139.3 mg