Krem z pomidorów z bazyliową śmietanką

Krem z pomidorów z bazyliową śmietanką

4.7 126 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
10 porcji

Składniki

Bazyliowa śmietanka
  • liści bazylii, świeżych podartych na kawałki
    10 - 15 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    100 g
Krem z pomidorów
  • ząbek czosnku
    1
  • cebuli przekrojonej na pół
    30 g
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
    40 g
  • oliwy z oliwek
    15 g
  • krojonych pomidorów, z puszki bez skóry
    400 g
  • koncentratu pomidorowego
    30 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • wody
    350 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ łyżeczki
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • natki pietruszki, świeżej tylko liście
    1 gałązka
  • sól gruboziarnista do dekoracji kieliszków
  • sok z cytryny świeżo wyciśnięty, do zwilżenia brzegów kieliszków
  • rozmaryn, świeży gałązki (10 szt.), do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 68.2 kcal / 285.2 kJ
Białko 1.3 g
Tłuszcz 5.4 g
Węglowodany 4.7 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 2.5 g
Sód 139.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...