Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g białej kapusty, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
- 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 200 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 650 g wody
- 25 g sosu sojowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka kminku
lub ½ łyżeczki kminku, mielonego - 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną - 400 g pomidorów, z puszki
- 1 - 2 łyżki koperku, świeżego, posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 627.6 kJ / 150 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 18.6 g
- Tłuszcz
- 8.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 690.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kartoflanka
55 min
Kapuśniak kaszubski
45 min
Zupa kalafiorowa
30 min
Zupa grzybowa
1h 15 min
Zupa minestrone
45 min
Egejska zupa warzywna
50 min
Zupa ogórkowa
30 min
Odchudzająca zupa z białej kapusty
40 min
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40 min
Barszcz ukraiński
1sa 35 dk
Zupa z wiosennych warzyw
35 min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1h