![Wegetariański kapuśniak z białej kapusty Wegetariański kapuśniak z białej kapusty](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3b26fef7966cfe32921644e03f9a6f6c/Derivates/024180ac14ab0b8ebd53afbadaeaa0d38ee00bc3.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g białej kapusty pokrojonej na 4-5 cm kawałki
- 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 200 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę (opcjonalnie)
- 650 g wody
- 25 g sosu sojowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka kminku
lub ½ łyżeczki kminku, mielonego - 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszoną - 400 g pomidorów z puszki
- 1 - 2 łyżki koperku, świeżego posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 150 kcal / 627.6 kJ
- Białko
- 4 g
- Tłuszcz
- 8.3 g
- Węglowodany
- 18.6 g
- Błonnik
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Sód
- 690.1 mg