Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 3 cm kawałki
- oliwa z oliwek, do zamarynowania kurczaka
- przyprawy, do smaku, np. do kurczaka, curry, papryka mielona, sos sojowy
- 1000 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 200 g ryżu długoziarnistego, typu parboiled
Sos brzoskwiniowy
- 300 g brzoskwiń, z puszki, odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 2 - 3 łyżki musztardy, np. delikatesowej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2110 kJ / 504.3 kcal
- Białko
- 32.6 g
- Węglowodany
- 51.5 g
- Tłuszcz
- 18.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.9 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 472.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak w sosie śliwkowym
1h
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1h
Piersi z kurczaka w papilotach z winogronami
40 Min
Kurczak z kremowym sosem z warzywami
50 Min
Piersi z kaczki z curry i anansem
25 Min
Udka pieczone z pomarańczami i ryż basmati z rodzynkami
1h
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30min
Curry z kaszy jaglanej, kurczaka i ananasa (bez glutenu)
50 Min
Kotleciki ziołowe w sosie
1h
Kurczak w sosie miodowym
25 Min
Kurczak ze szpinakiem, jabłkiem i rodzynkami
35min
Kurczak w winie
1h 50min