Babka drożdżowa z rodzynkami
TM6 TM5

Babka drożdżowa z rodzynkami

3.8 (46 ocen)

Składniki

  • 120 g rodzynek
  • 40 g rumu
  • 200 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 120 g cukru
  • 120 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 650 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 migdałów, blanszowanych (opcjonalnie)
  • woda, do zwilżenia
  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1336.2 kJ / 319.4 kcal
Białko
7.1 g
Węglowodany
52.2 g
Tłuszcz
8.7 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Błonnik
2 g
Sód
103.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy