Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g rodzynek
- 40 g rumu
- 200 g mleka
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 120 g cukru
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 650 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 10 migdałów, blanszowanych (opcjonalnie)
- woda, do zwilżenia
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1336.2 kJ / 319.4 kcal
- Białko
- 7.1 g
- Węglowodany
- 52.2 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 103.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Słodki sos chili
Brak ocen
Czeskie ciasto serowe z kratką
1 godz. 50 min
Wielkanocny placek ziemniaczany
2 Std. 15 Min
Keks
2 godz. 30 min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 Std. 15 Min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3 godz.
Ciasto czekoladowe z whisky
2 Std. 35 Min
Szybki piernik
1 Std. 30 Min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 Std. 55 Min
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2 Std. 20 Min