Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

3.8 51 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 6 godz.
14 porcji

Składniki

  • 120 g rodzynek
  • 40 g rumu
  • 200 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 120 g cukru
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 650 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 migdałów, blanszowanych (opcjonalnie)
  • woda do zwilżenia
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 319.4 kcal / 1336.2 kJ
Białko 7.1 g
Tłuszcz 8.7 g
Węglowodany 52.2 g
Błonnik 2 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 103.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...