Urządzenia i Akcesoria
Babka drożdżowa z rodzynkami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 6 godz.
14 porcji
Składniki
-
120 g rodzynek
-
40 g rumu
-
200 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
120 g cukru
-
120 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
650 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 jajka
-
½ łyżeczki soli
-
10 migdałów, blanszowanych (opcjonalnie)
-
woda do zwilżenia
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
103.7 mg
Białko
7.1 g
Kalorie
1336.2 kJ /
319.4 kcal
Tłuszcz
8.7 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
52.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Katalog świąteczny
25 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto czekoladowe z whisky
2 godz. 35 min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3 godz.
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Ciasto z cytrusową marmoladą
2 godz.
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 godz. 50 min
Babka drożdżowa Panettone
3 godz.
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 godz. 10 min
Keks
2 godz. 30 min
Babka z likierem jajecznym
1 godz. 20 min
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2 godz. 20 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min