
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g rodzynek
- 40 g rumu
- 200 g mleka
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 120 g cukru
- 120 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 650 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 10 migdałów, blanszowanych (opcjonalnie)
- woda do zwilżenia
- cukier puder do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 319.4 kcal / 1336.2 kJ
- Białko
- 7.1 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Węglowodany
- 52.2 g
- Błonnik
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 103.7 mg