
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 - 180 g konfitury z pomarańczy
- 50 g cukru pudru
Piernikowy biszkopt
- 5 jajek
- 100 g miodu
- 40 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
Masa marcepanowa
- 230 g cukru
- 200 g migdałów, w płatkach
- 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
Krem z mascarpone
- 150 g sera mascarpone
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
Polewa
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- posypka cukrowa, kolorowa, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1431.5 kJ / 341.9 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Błonnik
- 1.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik królewski
4hod. 35min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 Std. 30 Min
Tort dacquoise
8h 15 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Masa makowa
30 min
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6h 50min
Malinowa chmurka
12 godz. 5 min
Tort Marysieńka
9 godz. 30 min
Ciasto makowa panienka
6 Std. 40 Min
Królewiec
9 Std. 45 Min
Tort orzechowo-makowy
4 Std. 30 Min
Makowiec z białym makiem
2 Std. 20 Min