Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 - 180 g konfitury z pomarańczy
- 50 g cukru pudru
Piernikowy biszkopt
- 5 jajek
- 100 g miodu
- 40 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
Masa marcepanowa
- 230 g cukru
- 200 g migdałów, w płatkach
- 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
Krem z mascarpone
- 150 g sera mascarpone
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
Polewa
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- posypka cukrowa, kolorowa, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1431.5 kJ / 341.9 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Błonnik
- 1.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4h
Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
6 Std.
Przekładaniec na bogato
2 godz. 35 min
Ciasto makowa panienka
7 godz. 40 min
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min
Sernik gotowany
7 godz. 40 min
Sernik gianduia
11 godz.
Tort Marysieńka
9u. 30min
Tort dacquoise
8 Std. 15 Min
Sernik kajmakowy na korzennym spodzie
8 Std.
Sernik kokosowo-czekoladowy
10u. 25min