Urządzenia i Akcesoria
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz. 40 min
20 porcji
Składniki
Piernikowy biszkopt
-
5 jajek
-
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
100 g miodu
-
100 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 - 3 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika
Masa marcepanowa
-
200 g cukru
-
200 g migdałów, blanszowanych200 g migdałów, w płatkach
-
50 g likieru migdałowego, np. amaretto
-
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
Krem z mascarpone i zwijanie rolady
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
30 g cukru pudru
-
150 - 180 g powideł śliwkowych150 - 180 g konfitury z pomarańczy
Polewa
-
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
-
140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
migdały, w płatkach, do dekoracjiposypka cukrowa, kolorowa do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
77.5 mg
Białko
5.8 g
Kalorie
1423.4 kJ /
340.2 kcal
Tłuszcz
19.3 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Węglowodany
37.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZIMA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
6h
Tort orzechowo-makowy
4h 30min
Tort Marysieńka
9h 30min
Polewa czekoladowa
10min
Tort dacquoise
8h 15min
Ciasto makowa panienka
7h 40min
Ciasto pijana śliwka
6h
Sernik tiramisu
12h 15min
Sernik gianduia
11h
Świąteczny sernik Speculoos
8h 40min
Sernik kokosowo-czekoladowy
10h 25min
Ciasto Pani Walewska
9h 30min