Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
TM5 TM6

Rolada piernikowa z kremem i marcepanem

4.5 (326 ocen)

Składniki

  • 150 - 180 g konfitury z pomarańczy
  • 50 g cukru pudru

Piernikowy biszkopt

  • 5 jajek
  • 100 g miodu
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika

Masa marcepanowa

  • 230 g cukru
  • 200 g migdałów, w płatkach
  • 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego

Krem z mascarpone

  • 150 g sera mascarpone
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej

Polewa

  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • posypka cukrowa, kolorowa, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1431.5 kJ / 341.9 kcal
Białko
5.9 g
Węglowodany
37.3 g
Tłuszcz
19 g
Błonnik
1.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy