Rolada piernikowa z kremem i marcepanem

Rolada piernikowa z kremem i marcepanem

4.5 372 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz. 40 min
20 porcji

Składniki

Piernikowy biszkopt
  • jajek
    5
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    50 g
  • miodu
    100 g
  • mąki pszennej
    100 g
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • korzennej przyprawy do piernika
    2 - 3 łyżeczki
Masa marcepanowa
  • cukru
    200 g
  • migdałów, w płatkach
    200 g
    200 g migdałów, blanszowanych
  • likieru migdałowego, np. amaretto
    50 g
  • ekstraktu migdałowego, naturalnego
    1 łyżeczka
Krem z mascarpone i zwijanie rolady
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    200 g
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    150 g
  • cukru pudru
    30 g
  • konfitury z pomarańczy
    150 - 180 g
    150 - 180 g powideł śliwkowych
Polewa
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
    200 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    140 g
  • posypka cukrowa, kolorowa do dekoracji
    migdały, w płatkach, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 340.2 kcal / 1423.4 kJ
Białko 5.8 g
Tłuszcz 19.3 g
Węglowodany 37.5 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 8.6 g
Sód 77.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...