Rolada piernikowa z kremem i marcepanem

Rolada piernikowa z kremem i marcepanem

4.5 372 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz. 40 min
20 porcji

Składniki

Piernikowy biszkopt
  • 5 jajek
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 100 g miodu
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
Masa marcepanowa
  • 200 g cukru
  • 200 g migdałów, w płatkach
    200 g migdałów, blanszowanych
  • 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
Krem z mascarpone i zwijanie rolady
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 30 g cukru pudru
  • 150 - 180 g konfitury z pomarańczy
    150 - 180 g powideł śliwkowych
Polewa
  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • posypka cukrowa, kolorowa do dekoracji
    migdały, w płatkach, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 340.2 kcal / 1423.4 kJ
Białko 5.8 g
Tłuszcz 19.3 g
Węglowodany 37.5 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 8.6 g
Sód 77.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...