
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Piernikowy biszkopt
- 5 jajek
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 100 g miodu
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
Masa marcepanowa
- 200 g cukru
-
200
g migdałów, w płatkach
lub 200 g migdałów, blanszowanych - 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
Krem z mascarpone i zwijanie rolady
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 30 g cukru pudru
-
150 - 180
g konfitury z pomarańczy
lub 150 - 180 g powideł śliwkowych
Polewa
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
posypka cukrowa, kolorowa do dekoracji
lub migdały, w płatkach do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 340.2 kcal / 1423.4 kJ
- Białko
- 5.8 g
- Tłuszcz
- 19.3 g
- Węglowodany
- 37.5 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Sód
- 77.5 mg