![Gulasz Gulasz](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/00659064-15d8-4457-9e07-cca3c3e99b87/Derivates/dc528fb2-b334-4da7-9a7d-ca9cd9057803.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g oleju rzepakowego
-
250
g mięsa z indyka, bez skóry i kości, pokrojonego w 3 cm kostkę
lub 250 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości, pokrojonego w 3 cm kostkę -
200
g czerwonej cebuli (2 szt.), pokrojonej w ćwiartki
lub 200 g cebuli (2 szt.), pokrojonej w ćwiartki - 1 - 2 ząbki czosnku
- 80 g marchewki (1 szt.), pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia pietruszki (1 szt.), pokrojonego na kawałki
- 200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 100 g ogórków kiszonych, pokrojonych na kawałki
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata (1 kartonik)
- 100 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
-
½ - ¾
łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
lub ½ - ¾ łyżeczki majeranku, suszonego - ¼ - ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka cukru
- 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 628.6 kJ / 150.2 kcal
- Białko
- 12.3 g
- Węglowodany
- 17.7 g
- Tłuszcz
- 3.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 403.6 mg
Alternatywne przepisy
Krupnik i danie z indykiem na Varomie; Budyń czekoladowy
1h 5min
Krupnik i danie z indykiem na Varomie
55 min
Gulasz wieprzowy
50 Min
Mocne rumienienie wieprzowiny (pokrojonej w paski)
15min
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1 Std. 30 Min
Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką
50 Min
Wolno gotowane udka z kurczaka w sosie paprykowym z ryżem (z osłoną noża miksującego)
4h 45min
Knedel na parze (w stacji Thermomix Friend®)
1 Std.
Bułki i knedel na parze
1 Std.
Boeuf Stroganow
1 Std.
Surówka wielowarzywna
10 Min
Surówka brokułowa całoroczna
10 Min