Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Polpette
- 50 g di Parmigiano reggiano a pezzi (2-3 cm)
- 1 spicchio di aglio
- 1 mazzetto di prezzemolo fresco, le foglioline lavate
- 600 g di carne trita mista (70% di bovino e 30 % di suino con il 10% di grasso)
- 2 uova
- 60 g di pangrattato
- 1 pizzico di sale
- 1 pizzico di pepe nero macinato
- 50 g di pinoli sgusciati
- 60 g di uvetta sultanina, ammollata in acqua tiepida e strizzata
Salsa agrodolce
- 80 g di cipolla rossa in quarti
- 1 peperoncino secco piccante (opcjonalnie)
- 40 g di olio extravergine di oliva
- 700 g di polpa di pomodoro a pezzi
- 1 pizzico di sale
- ½ cucchiaino di zucchero
- 3 foglie di basilico fresche, lavate
- fette di pane casereccio, a piacere
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 3725 kJ / 809.3 kcal
- Białko
- 40 g
- Węglowodany
- 135 g
- Tłuszcz
- 56.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 116.7 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 434.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bignè glassati con crema pasticcera al profumo d'arancia
2 godz.
Scacciata con salsiccia e patate
3h 15min
Cassatelle pasquali
2hod. 50min
Falsomagro alla siciliana
3 Std. 30 Min
Gelo di anguria
3 Std. 30 Min
Sfinciuni
3 Std. 30 Min
Sfincione favarese
3 Std.
Panelle
1h 25min
Mafalde siciliane
2 Std. 15 Min
Polpette al sugo a Cottura Lenta
3 Std. 40 Min
Cipolle dorate (200-300 g)
20min
Polpette in salsa di funghi e vino bianco
45min