Wersje kompatybilne
Buddha bowl with lentil falafel and pomegranate
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g dried green lentils
- water, for soaking
Falafel
- 150 g brown onion, cut into halves
- 15 g fresh flat-leaf parsley leaves
- 15 g fresh coriander leaves
- 3 tsp ground cumin
- 2 tsp ras el hanout (see Tips)
- 1 tsp salt
- 300 g olive oil, for shallow frying
Vegetables
- 200 g carrot, cut into pieces
- 300 g white cabbage, cut into pieces
- 400 g water
- 300 g sweet potato, cut into dice (1 cm)
- 300 g broccoli, broken into small florets
Dressing and assembly
- 200 g natural yoghurt
- 10 g honey
- 20 g lemon juice
- 2 pinches salt, to taste
- 2 pinches ground white pepper, to taste
- 5 sprigs fresh chives, cut into pieces
- 1 - 2 tbsp pomegranate arils (optional)
- 30 g fresh baby spinach leaves
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1547.8 kJ / 368.5 kcal
- Białko
- 19.1 g
- Węglowodany
- 44.9 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 14.3 g
- Sód
- 497.5 mg
Alternatywne przepisy
Cauliflower tacos with chipotle sauce
3h 45min
Chickpea shawarma salad bowl
40 min
Millet cashew stir-fry
30 min
Satay noodle salad
35 Min
Soba noodle and tofu salad
35 Min
Sticky Sriracha tofu bowl
45 Min
Couscous tahini bowl
30 min
Thai tofu and sweet potato cakes
30 min
Coriander pesto pizza
1j 30 menit
Pulled BBQ jackfruit
25 min
Smoky beetroot and black bean sliders with soused cucumber
1j 20 menit
Falafel with beetroot hommus
20 min