Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marinated tofu
- 300 g firm tofu, cut into slices (approx. 1 cm)
- 2 tbsp sesame oil
- 2 tbsp soy sauce
- 1 tsp honey
- 1 tsp lemon juice
- 1 tsp brown sugar
- 1 tbsp rice wine vinegar
- ½ tsp dried chilli flakes
Sweet and sour sauce
- 70 g pitted prunes
- 40 g soy sauce
- 30 g rice wine vinegar
- 100 g water
- 1 tsp Chinese five spice powder (see Tips)
- 1 tsp dried chilli flakes
- 1 tsp sesame oil
Vegetables and rice
- 150 g celery, cut into thin slices
- ½ tsp dried chilli flakes
- 2 tsp salt
- 2 tsp sesame oil, plus extra for frying
- 2 tbsp rice wine vinegar
- 200 g brown rice
- 1200 g water
- 1 tsp vegetable oil
- 250 g carrot, cut into slices
- ½ tsp white sugar
- fresh bean sprouts, to serve
- 1 spring onion/shallot, cut into thin slices
- Japanese pickled ginger, to serve
- 1 tbsp sesame seeds, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2189.2 kJ / 521.2 kcal
- Białko
- 16.8 g
- Węglowodany
- 49.6 g
- Tłuszcz
- 25.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 10 g
- Sód
- 2730.8 mg
Alternatywne przepisy
Plant-based parmesan
5 Min
Sweet potato lasagne
1h 20min
Buddha bowl with lentil falafel and pomegranate
24 Std. 50 Min
Pulled BBQ jackfruit
25min
Sweet and sour tempeh
50 Min
Couscous tahini bowl
30min
Thai tofu and sweet potato cakes
30min
Sticky Sriracha tofu bowl
45min
Soba noodle mee goreng
40min
Rendang curry
30min
Millet cashew stir-fry
30min
Chilli con tempeh
20min