
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marinated tofu
- 300 g firm tofu cut into slices (approx. 1 cm)
- 2 tbsp sesame oil
- 2 tbsp soy sauce
- 1 tsp honey
- 1 tsp lemon juice
- 1 tsp brown sugar
- 1 tbsp rice wine vinegar
- ½ tsp dried chilli flakes
Sweet and sour sauce
- 70 g pitted prunes
- 40 g soy sauce
- 30 g rice wine vinegar
- 100 g water
- 1 tsp Chinese five spice powder (see Tips)
- 1 tsp dried chilli flakes
- 1 tsp sesame oil
Vegetables and rice
- 150 g celery cut into thin slices
- ½ tsp dried chilli flakes
- 2 tsp salt
- 2 tsp sesame oil plus extra for frying
- 2 tbsp rice wine vinegar
- 200 g brown rice
- 1200 g water
- 1 tsp vegetable oil
- 250 g carrot cut into slices
- ½ tsp white sugar
- fresh bean sprouts to serve
- 1 spring onion/shallot cut into thin slices
- Japanese pickled ginger to serve
- 1 tbsp sesame seeds to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 521.2 kcal / 2189.2 kJ
- Białko
- 16.8 g
- Tłuszcz
- 25.2 g
- Węglowodany
- 49.6 g
- Błonnik
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Sód
- 2730.8 mg