Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marinated tofu
- 300 g firm tofu, cut into slices (approx. 1 cm)
- 2 tbsp sesame oil
- 2 tbsp soy sauce
- 1 tsp honey
- 1 tsp lemon juice
- 1 tsp brown sugar
- 1 tbsp rice wine vinegar
- ½ tsp dried chilli flakes
Sweet and sour sauce
- 70 g pitted prunes
- 40 g soy sauce
- 30 g rice wine vinegar
- 100 g water
- 1 tsp Chinese five spice powder (see Tips)
- 1 tsp dried chilli flakes
- 1 tsp sesame oil
Vegetables and rice
- 150 g celery, cut into thin slices
- ½ tsp dried chilli flakes
- 2 tsp salt
- 2 tsp sesame oil, plus extra for frying
- 2 tbsp rice wine vinegar
- 200 g brown rice
- 1200 g water
- 1 tsp vegetable oil
- 250 g carrot, cut into slices
- ½ tsp white sugar
- fresh bean sprouts, to serve
- 1 spring onion/shallot, cut into thin slices
- Japanese pickled ginger, to serve
- 1 tbsp sesame seeds, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2189.2 kJ / 521.2 kcal
- Białko
- 16.8 g
- Węglowodany
- 49.6 g
- Tłuszcz
- 25.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 10 g
- Sód
- 2730.8 mg
Alternatywne przepisy
Sweet and sour tempeh
50min
Rendang curry
30 min
Honey ginger tofu with greens
2h 25min
Millet cashew stir-fry
30 min
Soba noodle and tofu salad
35min
Yasai miso ramen
35min
Soba noodle mee goreng
40 Min
Sticky Sriracha tofu bowl
45 min
Vegetable pilaf
1h
Thai tofu and sweet potato cakes
30 min
Pulse and pumpkin curry
30 min
Tofu scramble
25 min