Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na kawałki
- 600 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 600 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 300 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 500 g wody
- 350 g octu
- 185 g oleju
- 150 - 200 g cukru
- 35 g soli kamiennej, do przetworów
- ziarna ziela angielskiego (2-3 szt. na słoik)
- liście laurowe, suszone (1-2 szt. na słoik)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1289 kJ / 308 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 35 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 7 g
- Sód
- 14356 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 min
Dżem truskawkowo-jabłkowy
45 Min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 Min
Marynowane warzywa
48 godz. 40 min
Pikle z ogórków w zalewie musztardowej
1 godz.
Pikle
1 Std. 20 Min
Sałatka szwedzka
3 godz. 40 min
Relish z zielonych pomidorów
55 Min
Pikle z ogórków z koperkiem
15 min
Ketchup z cukinii
1 godz.
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10 min
"Miód" z mniszka lekarskiego
3h 20 min