Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody, przegotowanej, ostudzonej
- 50 g soli
- 1000 g ogórków gruntowych, pokrojonych na kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 1 - 2 papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w cienkie plastry (opcjonalnie)
- 350 g wody
- 220 g octu, 10%
- 200 g cukru
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka białej gorczycy, w ziarnach
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1124.5 kJ / 268.8 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 65.4 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 4885.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka szwedzka z krojonych ogórków (TM5)
2h 30 min.
Pikle z ogórków w zalewie musztardowej
1h
Pikle
1h 20 min.
Sałatka zimowa
1 Std. 40 Min
Pikle z ogórków z koperkiem
15min
Sałatka wielowarzywna do słoików
35 min
Ogórki w zalewie curry (TM5)
25min
Marynowane papryki
55 min
Ogórki w zalewie curry (TM6)
25min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10 min
Ketchup z cukinii
1h
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min