![Kiszka ziemniaczana Kiszka ziemniaczana](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/0a2b0b55-9027-4ecb-97ab-b4f0aa7ce3ba/Derivates/7f5b3f72-e0bc-4072-8854-1b41ca2adaaa.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 - 30 g jelit wieprzowych, grubych (ok. 1,5 m dł.)
- zimna woda, do namoczenia i płukania
- 1 łyżka octu, białego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1000 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 300 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 20 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 łyżeczki majeranku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1676.9 kJ / 400.8 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 36.3 g
- Tłuszcz
- 23.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.2 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 540.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kartacze z mięsem
1 godz.
Cebule faszerowane wątróbką
1 godz. 55 min
Balotyna z kaczki
2 godz. 45 min
Kopytka
40 min
Brytyjskie zakręcone pączki (Yum Yums)
2 godz. 30 min
Golonka w sosie piwnym
2 godz. 20 min
Mini pączki na serku homogenizowanym
25 min
Flaczki wołowe
2 Std. 35 Min
Czebureki
2 Std. 35 Min
Zupa szczawiowa
35 Min
Kaszubskie kotlety rybne
35 Min
Babka ziemniaczana z boczkiem
1 godz. 40 min