Urządzenia i Akcesoria
Sos śmietanowo-porowy
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
20 g oleju
-
200 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
350 g wody plus 3 łyżeczki
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
25 g masła
-
½ - ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej½ - ¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
691.8 mg
Białko
2 g
Kalorie
803.9 kJ /
192 kcal
Tłuszcz
18.3 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
8.3 g
Węglowodany
6.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WYTRAWNE SOSY
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 1100 ml
15 min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 600 ml
15 min
Sos koperkowy
15 min
Sos szpinakowo-śmietanowy
30 min
Sos soubise
30 min
Wędzony kurczak z porem w sosie śmietanowym
30 min
Sos beszamelowy (bez alergenów)
10 min
Sos pomidorowy Aurora
20 min
Szybki sos beszamelowy
10 min
Sos pieczarkowy
40 min
Marchewka na ciepło
35 min
Sos beszamelowy
15 min