Sos śmietanowo-porowy
TM6

Sos śmietanowo-porowy

4.3 (170 ocen)

Składniki

  • 20 g oleju
  • 200 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 350 g wody, plus 3 łyżeczki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 25 g masła
  • ½ - ¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
    lub ½ - ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
803.9 kJ / 192 kcal
Białko
2 g
Węglowodany
6.5 g
Tłuszcz
18.3 g
Tłuszcz nasycony
8.3 g
Błonnik
1.5 g
Sód
691.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy