Sos śmietanowo-porowy

Sos śmietanowo-porowy

4.3 193 oceny
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • oleju
    20 g
  • pora pokrojonego w 1 cm plastry
    200 g
  • wody plus 3 łyżeczki
    350 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    100 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżka
  • masła
    25 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
    ½ - ¾ łyżeczki
    ½ - ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • ziarna ziela angielskiego
    2
  • liść laurowy, suszony
    1
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 szczypta
  • soli
    ¼ - ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • skrobi ziemniaczanej
    2 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 192 kcal / 803.9 kJ
Białko 2 g
Tłuszcz 18.3 g
Węglowodany 6.5 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 8.3 g
Sód 691.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...