Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem
TM6 TM5

Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem

3.8 (48 ocen)

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 230 g wody, plus dodatkowa ilość do ugotowania ryżu
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do posolenia wody
  • 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone na kawałki
  • 20 g oleju
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
    lub 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu, marynowanego, odsączonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 150 g strączków młodego, zielonego groszku, bez łyka
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 pomarańcza, obrana, pokrojona w ósemki, do dekoracji (opcjonalnie)
  • natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1703.3 kJ / 407 kcal
Białko
24.5 g
Węglowodany
41 g
Tłuszcz
14.8 g
Błonnik
2.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy