
Wersje kompatybilne
Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g ryżu
- 230 g wody plus dodatkowa ilość do ugotowania ryżu
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do posolenia wody
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na kawałki
- 20 g oleju
-
500
g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
lub 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonych na ok. 2 cm kawałki - 40 g skrobi kukurydzianej
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu, marynowanego odsączonego
- ½ łyżeczki cukru
- 150 g strączków młodego, zielonego groszku bez łyka
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 pomarańcza obrana, pokrojona w ósemki, do dekoracji (opcjonalnie)
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 407 kcal / 1703.3 kJ
- Białko
- 24.5 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Węglowodany
- 41 g
- Błonnik
- 2.8 g