Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem

Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem

3.9 53 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

  • ryżu
    200 g
  • wody plus dodatkowa ilość do ugotowania ryżu
    230 g
  • soli plus dodatkowa ilość do posolenia wody
    ½ łyżeczki
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    80 g
  • ząbek czosnku
    1
  • zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na kawałki
    2
  • oleju
    20 g
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
    500 g
    500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • skrobi kukurydzianej
    40 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
    100 g
  • skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
    ½ łyżeczki
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • zielonego pieprzu, marynowanego odsączonego
    2 łyżeczki
  • cukru
    ½ łyżeczki
  • strączków młodego, zielonego groszku bez łyka
    150 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • pomarańcza (opcjonalnie) obrana, pokrojona w ósemki, do dekoracji
    1
  • natka pietruszki, świeża (opcjonalnie) posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 407 kcal / 1703.3 kJ
Białko 24.5 g
Tłuszcz 14.8 g
Węglowodany 41 g
Błonnik 2.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...