Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g suszonych owoców, mieszanych, np. rodzynek, śliwek, moreli
-
30
g kandyzowanej skórki pomarańczowej
lub 30 g kandyzowanej skórki cytrynowej -
30
g soku pomarańczowego
lub 30 g soku z cytryny - 140 g mleka, plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 150 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 3 jajka
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1138.3 kJ / 272 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 48.5 g
- Tłuszcz
- 6.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.2 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 25.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Babka makowa
1 godz. 20 min
Keks
2 Std. 30 Min
Brioszka z czekoladą
2h 10min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6h
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 Std. 10 Min
Wieniec z makiem i morelami
1 Std. 30 Min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 Std. 15 Min
Ciastka panellets
25 Std. 45 Min
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
1 Std. 35 Min
Cynamonowe smores
1h 50min
Brioszka
8 Std.