Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g suszonych owoców, mieszanych, np. rodzynek, śliwek, moreli
-
30
g kandyzowanej skórki pomarańczowej
lub 30 g kandyzowanej skórki cytrynowej -
30
g soku pomarańczowego
lub 30 g soku z cytryny - 140 g mleka, plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 150 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 3 jajka
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1138.3 kJ / 272 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 48.5 g
- Tłuszcz
- 6.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.2 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 25.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1h 30min
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min
Sernik krakowski
4h 55min
Keks
2 Std. 30 Min
Brioszka
8 Std.
Chałka
2h 20min
Focaccia z figami i rozmarynem
2 godz.
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4h 40min
Kruche ciastka serowe z kminkiem i sezamem
1h 30min
Mazurek różany
1 Std. 40 Min
Drożdżówki Gibassier
2 godz. 10 min