![Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F7705273-09B3-4DD6-B7EA-C689C7FC69E5/Derivates/1231df82-ef80-45cc-b67f-c8e4fda4f2da.jpg)
Wersje kompatybilne
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 140 g mąki żytniej, typu 720 (patrz wskazówka)
- 120 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Pieczone ziemniaki
- 200 g ziemniaków, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w 2-3 cm kostkę
-
1 ½
łyżki rozmarynu, świeżego, tylko liście, posiekane
lub 1 łyżka rozmarynu, suszonego - 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 500 g wody
Ciasto właściwe
- 260 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
½
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 420 g mąki pszennej chlebowej, typu 750 lub 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ściereczki
- 15 g soli
- olej, ilość do natłuszczenia miski
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 460.9 kJ / 110.1 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 19.3 g
- Tłuszcz
- 2.8 g
- Błonnik
- 1.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 godz. 45 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17h 25 min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 Std.
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb żytni na zakwasie
17h 25 min