Ciasto czekoladowe z mąki gryczanej
TM6 TM5

Ciasto czekoladowe z mąki gryczanej

3.4 (100 ocen)

Składniki

  • masło, ilość do natłuszczenia
  • 100 g kaszy gryczanej, prażonej
  • 200 g orzechów laskowych, łuskanych lub innych orzechów, łuskanych
  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 200 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 2 jajka
  • 350 g mleka, 3,2 % tłuszczu
  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 1 szczypta soli
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2231.2 kJ / 533.3 kcal
Białko
10.2 g
Węglowodany
58.9 g
Tłuszcz
31 g
Tłuszcz nasycony
11.4 g
Błonnik
8.3 g
Sód
206.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy