Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masło z solonym karmelem
- 150 g cukru
- 40 g wody
- 150 g śmietany, 30% tłuszczu
- 125 g masła, solonego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia foremek
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 5 jajek
- 150 g cukru pudru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2922.5 kJ / 698.5 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 51.6 g
- Tłuszcz
- 53.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 32.2 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 154.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Suflety orzechowe
1h 30min
Karmelowy czaj
20min
Bhapa doi - bengalski deser jogurtowy
1h 40min
Deser czekoladowy z biszkoptami
6h 20min
Semifreddo kawowe
6h 30min
Fondue sernikowo-czekoladowe z herbatnikami
25min
Markiza czekoladowa
2h 25min
Czekoladowe słoiczki
40min
Koktajl karmelowy
15 Min
Gorąca czekolada z ciastkami amaretti
20min
Deser kremowy z amaretti i grappą
35min
Deser z płynną białą czekoladą
3 Std.