Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g wody, plus 2 łyżeczki do posmarowania ciasta
- 150 g mleka
- 80 g cukru
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 jajko
- 550 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- 150 g melasy z buraka cukrowego
- 150 g pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 674 kJ / 161 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ślimaczki z makiem i żurawiną
2 Std. 10 Min
Szafranowe bułeczki lussekatter
2 Std. 10 Min
Drożdżówki Gibassier
2 Std. 10 Min
Słodkie bułeczki (Navettes)
2h
Chałka z kardamonem
2 Std. 40 Min
Precle
1 Std.
Ciasto herbaciane
1h 15min
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
1 Std. 10 Min
Chałka
2h 20min
Babka piaskowa sezamowa
1 Std.
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 Std. 20 Min