
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 350 g wody
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 25 g ziaren słonecznika
- 25 g pestek dyni
- 25 g siemienia lnianego
- 1 ½ łyżeczki soli
- olej rzepakowy do natłuszczenia miski
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 115.2 kcal / 481.9 kJ
- Białko
- 4.4 g
- Tłuszcz
- 2.4 g
- Węglowodany
- 19.5 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Sód
- 176.8 mg