Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 600 g mleka
- skórka otarta z 1 pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- 1 - 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
- 20 g miodu, płynnego, np. akacjowego lub z kwiatu pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- 70 g likieru migdałowego, np. amaretto
- 45 g likieru pomarańczowego
- Wartości odżywcze
- na 1 filiżankę
- Kalorie
- 611.7 kJ / 146 kcal
- Białko
- 3.3 g
- Węglowodany
- 13.5 g
- Tłuszcz
- 6.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 35.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gorąca czekolada z wanilią
15 min
Czekoladowe affogato
10 menit
Karmelowy czaj
20min
Czekolada po meksykańsku
30min
Gorąca czekolada z anyżem
20min
Gorąca czekolada chai
25 menit
Gorąca czekolada z orzechami laskowymi
15 min
Czekolada z mleczkiem kokosowym
15 min
Gorąca czekolada
10 menit
Gorąca czekolada z imbirem
30min
Gorąca czekolada z kawą
15 min
Gorąca czekolada z kardamonem
15 min