Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g gorzkiej czekolady, min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
- 250 g migdałów, blanszowanych
- 250 g cukru trzcinowego
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 6 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia, bezglutenowego (patrz wskazówka)
- 1 łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 50 g likieru migdałowego, np. amaretto (opcjonalnie)
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady, min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2465.9 kJ / 589 kcal
- Białko
- 9.9 g
- Węglowodany
- 39.6 g
- Tłuszcz
- 44.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.9 g
- Błonnik
- 5.4 g
- Sód
- 136.6 mg
Alternatywne przepisy
Ciasto marchewkowo-pomarańczowe (bez glutenu)
2h
Czekoladowe kąski z orzechami
1h
Ciasto migdałowe z jabłkami
1j 55 menit
Ciasto czekoladowe
50min
Ciasto migdałowe z Santiago
1h 30min
Tort waniliowo-migdałowy
3h
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1h 10min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 Std. 25 Min
Brownie z tahini
45min
Prosty makowiec
13 Std. 15 Min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min