Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe

Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe

4.7 1.5K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz.
12 kawałków

Składniki

Ciasto
  • gorzkiej czekolady min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
    250 g
  • migdałów, blanszowanych
    250 g
  • cukru trzcinowego
    250 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    250 g
  • jajek
    6
  • proszku do pieczenia, bezglutenowego (patrz wskazówka)
    1 łyżka
  • kakao naturalnego, niesłodzonego
    1 łyżka
  • likieru migdałowego, np. amaretto (opcjonalnie)
    50 g
Polewa
  • gorzkiej czekolady min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
    100 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    80 g

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 589 kcal / 2465.9 kJ
Białko 9.9 g
Tłuszcz 44.8 g
Węglowodany 39.6 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 20.9 g
Sód 136.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...