Urządzenia i Akcesoria
Mazurek śliwkowy
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
16 porcji
Składniki
Spód ciasta
-
120 g śliwek suszonych, bez pestek
-
200 g masła pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
90 g cukru
-
300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blachy
-
2 żółtka
-
2 łyżki wody (opcjonalnie) zimnej
Wierzch ciasta
-
250 g śliwek w czekoladzie przekrojonych na pół
-
250 - 300 g powideł śliwkowych
-
100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
10 g wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
3.4 g
Kalorie
1461 kJ /
349 kcal
Tłuszcz
16.7 g
Węglowodany
47.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Mazurek bakaliowy
2 godz. 40 min
Brioszka „korona” z likierem
5 godz.
Mazurek chałwowy
7 godz. 30 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 godz. 40 min
Mazurek różany
1 godz. 40 min
Pascha Wielkanocna
12 godz. 30 min
Bakaliowiec
2 godz. 50 min
Prosty makowiec
13 godz. 15 min
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
3 godz.
Keks
2 godz. 30 min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 godz. 30 min