
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód ciasta
- 120 g śliwek suszonych, bez pestek
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blachy
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody, zimnej (opcjonalnie)
Wierzch ciasta
- 250 g śliwek w czekoladzie, przekrojonych na pół
- 250 - 300 g powideł śliwkowych
- 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 10 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1461 kJ / 349 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 47.8 g
- Tłuszcz
- 16.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2godz. 30min
Tort dacquoise
8godz. 15min
Keks
2godz. 30min
Sernik kajmakowy na korzennym spodzie
8godz.
Blok czekoladowy
6godz. 15min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1godz. 40min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1godz. 40min
Mazurek chałwowy
7godz. 30min
Cantuccini
1godz. 15min
Bakaliowiec
2godz. 50min
Ciasteczka z wiśniami
1godz. 5min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1godz. 35min