Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód ciasta
- 120 g śliwek suszonych, bez pestek
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blachy
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody, zimnej (opcjonalnie)
Wierzch ciasta
- 250 g śliwek w czekoladzie, przekrojonych na pół
- 250 - 300 g powideł śliwkowych
- 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 10 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1461 kJ / 349 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 47.8 g
- Tłuszcz
- 16.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mazurek chałwowy
7h 30 min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1 godz. 35 min
Chłodnik wiśniowy
1h 20 min.
Mazurek różany
1h 40 min
Pascha Wielkanocna
12 Std. 30 Min
Mazurek bakaliowy
2 godz. 40 min
Bakaliowiec
2h 50min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1h 40 min
Keks
2h 30 min.
Korzenny śledź z jabłkiem
2h 30 min.
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30 min.
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min