Krem z suszonych grzybów
TM6 TM5

Krem z suszonych grzybów

4.1 (266 ocen)

Składniki

  • 50 - 60 g grzybów, suszonych (np. borowików lub podgrzybków)
  • 500 g gorącej wody
  • 230 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 150 - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, plus dodatkowa ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
813 kJ / 194.2 kcal
Białko
4 g
Węglowodany
16.3 g
Tłuszcz
7.5 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Błonnik
2 g
Sód
690.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy