![Krem z suszonych grzybów Krem z suszonych grzybów](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/b497d71c-9e25-4dfb-bae9-0214f7197b1d/Derivates/421a716a-b28e-48d0-b1d9-5304338c932b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 - 60 g grzybów, suszonych (np. borowików lub podgrzybków)
- 500 g gorącej wody
- 230 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 30 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 150 - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 813 kJ / 194.2 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 16.3 g
- Tłuszcz
- 7.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 690.2 mg