Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 g jabłek, (3-4 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w półplastry o grubości 3 mm
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 2 szczypty soli
- 140 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 300 g maślanki
- olej roślinny, ilość do smażenia
- cukier puder, ilość do posypania jabłek w cieście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1394 kJ / 333 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 68.1 g
- Tłuszcz
- 3.8 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Litewskie bliny pszenno-owsiane
1h 10min
Knedle z owocami
1sa 30 dk
Małdrzyki krakowskie
25 min
Podhalańskie moskole
1h
Racuchy na żółtkach z rodzynkami w rumie
1h 40min
Pierogi leniwe
45 min
Kluski kładzione z kaszy manny
45 min
Omlet biszkoptowy
10min
Racuchy z jabłkami
35 min
Omlet austriacki (Kaiserschmarrn)
20min
Omlet cesarski
25 min
Tarta budyniowa
1h 15min