Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 g jabłek, (3-4 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w półplastry o grubości 3 mm
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 2 szczypty soli
- 140 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 300 g maślanki
- olej roślinny, ilość do smażenia
- cukier puder, ilość do posypania jabłek w cieście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1394 kJ / 333 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 68.1 g
- Tłuszcz
- 3.8 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Serek na słodko
5min
Placki z serkiem
45 min
Racuszki drożdżowe z jabłkami
50 min
Racuchy z jabłkami
35 min
Małdrzyki krakowskie
25 min
Racuchy na żółtkach z rodzynkami w rumie
1h 40min
Placki z kaszy manny z sosem owocowym
55 min
Banany smażone w cieście
40 min
Naleśniki à la Suzette
55 min
Omlet biszkoptowy
10min
Omlet austriacki (Kaiserschmarrn)
20 min
Omlet cesarski (Kaiserschmarrn)
25 min