Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem
- 250 g mleka
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 5 żółtek
- 90 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 1 laska cynamonu, połamana na 4 cm kawałki
- skórka z ½ cytryny
Ciasto
- mąka pszenna, dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 375 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 886.2 kJ / 211 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 34.4 g
- Tłuszcz
- 6.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Przekładaniec cytrynowy
6 godz. 30 min
Tarta à la banoffee pie
2h 40min
Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
3 Std.
Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata)
2 godz.
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2 Std. 50 Min
Tarta z winogronami i galaretką
5h 40min
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1h 45min
Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami
4h 10min
Tarta z musem czekoladowym
12 godz. 50 min
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1 godz. 30 min
Tarta cytrynowa z bezą
2 godz. 30 min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 godz. 10 min