Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- 60 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 110 g mleka
-
10
g skrobi kukurydzianej
lub 10 g mąki ziemniaczanej - 10 g kakao
- 1 łyżka skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek, startej
- 20 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
- 60 g cukru
- cukier puder, do oprószenia
- maliny, świeże, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2201.9 kJ / 526.3 kcal
- Białko
- 11.8 g
- Węglowodany
- 54.4 g
- Tłuszcz
- 28.2 g
- Błonnik
- 5.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Suflet czekoladowo-pomarańczowy
45min
Piernikowe makaroniki z kremem pomarańczowym
2 godz. 15 min
Pomarańczowe verrines
3h 40min
Fondant czekoladowy
35min
Mus czekoladowy z chili
3 Std. 10 Min
Fondant czekoladowy z czerwonym pieprzem
35min
Pieczone brzoskwinie z bezą
40min
Bezy cynamonowe z karmelizowanymi śliwkami
2h 40min
Krem angielski (Crème anglaise)
2h 25min
Timbale cytrynowe z sosem malinowym
2 godz. 20 min
Trifle truskawkowe z kremem mascarpone
50 Min
Panna cotta
3 godz. 15 min