
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blachy
- 280 - 300 g bakłażana
- 500 - 550 g czerwonej papryki
- 10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
- 2 ząbki czosnku
- 130 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 800 g pomidorów sparzonych, obranych ze skóry, pokrojonych na kawałki
- 30 g octu balsamicznego
- 25 g cukru
- 1 ½ płaskiej łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 183.5 kcal / 767.7 kJ
- Białko
- 4.3 g
- Tłuszcz
- 5.9 g
- Węglowodany
- 30.7 g
- Błonnik
- 7.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Sód
- 904.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos paprykowy à la Ajvar
55 min
Pikle z łodyg jarmużu
24 godz. 40 min
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2 godz. 20 min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 godz.
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1 godz. 20 min
Pasta ajvar z papryki i bakłażana
1 godz. 5 min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 godz. 10 min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Marmolada cukiniowo-imbirowa
40 min
Chutney śliwkowy
1 godz.
Wytrawna konfitura z pomidorów
55 min
Relish z zielonych pomidorów
55 min