Urządzenia i Akcesoria
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje
Składniki
Łosoś w cieście francuskim
-
fileta z łososia, świeżego bez skóry i ości700 g
-
estragonu, suszonego1 ½ łyżki
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
-
ciasta francuskiego świeżego, gotowego (ok. 275 g)1 opakowanie
-
białko1
Sos berneński
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki150 g
-
cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki70 - 90 g
-
białego wina, wytrawnego80 g
-
estragonu, suszonego½ łyżeczki
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
żółtka2
-
pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)1 szczypta
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
961.1 kcal /
4021.2 kJ
Białko
43 g
Tłuszcz
70.6 g
Węglowodany
33.6 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
32.1 g
Sód
923.2 mg