Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim

4.8 404 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje

Składniki

Łosoś w cieście francuskim
  • 700 g fileta z łososia, świeżego bez skóry i ości
  • 1 ½ łyżki estragonu, suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego, gotowego (ok. 275 g)
  • 1 białko
Sos berneński
  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 70 - 90 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • ½ łyżeczki estragonu, suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 961.1 kcal / 4021.2 kJ
Białko 43 g
Tłuszcz 70.6 g
Węglowodany 33.6 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 32.1 g
Sód 923.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...