Urządzenia i Akcesoria
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje
Składniki
Łosoś w cieście francuskim
-
700 g fileta z łososia, świeżego bez skóry i ości
-
1 ½ łyżki estragonu, suszonego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
-
1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego, gotowego (ok. 275 g)
-
1 białko
Sos berneński
-
150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
70 - 90 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
-
80 g białego wina, wytrawnego
-
½ łyżeczki estragonu, suszonego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 żółtka
-
1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
923.2 mg
Białko
43 g
Kalorie
4021.2 kJ /
961.1 kcal
Tłuszcz
70.6 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
32.1 g
Węglowodany
33.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Włoskie mini pasqualine z jajkiem przepiórczym
1 godz. 30 min
Sałatka z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami
50 min
Jajka faszerowane łososiem
45 min
Łosoś na kremowym szpinaku
50 min
Polędwica à la Wellington
2 godz. 10 min
Karp w migdałowej panierce
1 godz. 40 min
Kulebiak z rybą i warzywami
2 godz.
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2 godz.
Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto
1 godz. 10 min
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1 godz.
Łosoś w galarecie
3 godz. 50 min
Łosoś à la Wellington
1 godz. 20 min