Urządzenia i Akcesoria
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje
Składniki
Łosoś w cieście francuskim
-
700 g fileta z łososia, świeżego bez skóry i ości
-
1 ½ łyżki estragonu, suszonego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
-
1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego, gotowego (ok. 275 g)
-
1 białko
Sos berneński
-
150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
70 - 90 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
-
80 g białego wina, wytrawnego
-
½ łyżeczki estragonu, suszonego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 żółtka
-
1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
961.1 kcal /
4021.2 kJ
Białko
43 g
Tłuszcz
70.6 g
Węglowodany
33.6 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
32.1 g
Sód
923.2 mg