Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
TM6 TM5

Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim

4.8 (129 ocen)

Składniki

Łosoś w cieście francuskim

  • 700 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry i ości
  • 1 ½ łyżki estragonu, suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, świeżego, gotowego (ok. 275 g)
  • 1 żółtko, roztrzepane

Sos berneński

  • 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 70 - 90 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • ½ łyżeczki estragonu, suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4188.7 kJ / 1001.1 kcal
Białko
45.7 g
Węglowodany
57.9 g
Tłuszcz
62.7 g
Tłuszcz nasycony
27.2 g
Błonnik
2.8 g
Sód
1181.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 74 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy