Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim

4.8 401 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje

Składniki

Łosoś w cieście francuskim
  • fileta z łososia, świeżego bez skóry i ości
    700 g
  • estragonu, suszonego
    1 ½ łyżki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • ciasta francuskiego świeżego, gotowego (ok. 275 g)
    1 opakowanie
  • białko
    1
Sos berneński
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    150 g
  • cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
    70 - 90 g
  • białego wina, wytrawnego
    80 g
  • estragonu, suszonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • żółtka
    2
  • pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
    1 szczypta

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 961.1 kcal / 4021.2 kJ
Białko 43 g
Tłuszcz 70.6 g
Węglowodany 33.6 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 32.1 g
Sód 923.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...