Wersje kompatybilne
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Łosoś w cieście francuskim
- 700 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry i ości
- 1 ½ łyżki estragonu, suszonego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, świeżego, gotowego (ok. 275 g)
- 1 białko
Sos berneński
- 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 70 - 90 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 80 g białego wina, wytrawnego
- ½ łyżeczki estragonu, suszonego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 żółtka
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4021.2 kJ / 961.1 kcal
- Białko
- 43 g
- Węglowodany
- 33.6 g
- Tłuszcz
- 70.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 32.1 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 923.2 mg
Alternatywne przepisy
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4 Std. 10 Min
Kulebiak z rybą i warzywami
2h
Fataya z łososiem i pikantnym sosem
2 godz. 10 min
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
50 min
Łosoś w galarecie
3h 50 min
Grillowane szaszłyki z łososia z majonezem kolendrowym
50 min
Łosoś zapiekany z ziemniakami i jarmużem
1 godz. 10 min
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2h
Karp w migdałowej panierce
1 Std. 40 Min
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1 godz.
Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto
1 godz. 10 min
Łosoś à la Wellington
1h 20min