Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g owoców leśnych, mieszanych, świeżych, np. malin, jeżyn, jagód
- 110 - 170 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 30 - 50 g miodu
- 100 g czerwonego wina
- 1 ½ łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (bez cukru, kakao i mąki)
- 6 żółtek
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1210 kJ / 289 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 46.5 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Błonnik
- 4.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1óra 35p
Krem z owoców leśnych (berry curd) – 700 g
20 min
Krem kataloński (crema catalana) z przyprawami korzennymi
1h 40 min
Pomarańczowy krem angielski
2h 30 min
Owoce zapiekane pod koglem-moglem
25 min
Jabłka z cydrowym sosem zabajone
40 min
Sos waniliowy
10min
Karmelowy budyń
1h
Kogel-mogel
5min
Bezy cynamonowe z karmelizowanymi śliwkami
2h 40min
Bezy klasyczne
3h 15min
Bita śmietana
10min