Urządzenia i Akcesoria
Warzywa w tempurze
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Sos
-
50 g sosu sojowego
-
15 g mirinu
-
¼ płaskiej łyżeczki koncentratu dashi, w proszku
-
2 łyżki wody
Warzywa w tempurze
-
50 g ryżu
-
olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
-
150 g wody bardzo zimnej
-
50 g kostek lodu
-
1 żółtko
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka cukru
-
100 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
45 g cukinii (6 plastrów o grubości ok. 5 mm)
-
75 g bakłażana (6 półplastrów o grubości ok. 5 mm)
-
30 g zielonej papryki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
-
30 g czerwonej papryki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
-
50 g marchewki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
-
40 g cebuli (6 krążków o grubości ok. 5 mm)
-
30 g groszek cukrowy, mrożony (6 sztuk)
-
100 g chińskiej białej rzodkwi (opcjonalnie) marynowanej, tartej, do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
6.9 g
Kalorie
840 kJ /
201 kcal
Tłuszcz
7.8 g
Błonnik
5.4 g
Węglowodany
25.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA ORIENTALNA
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1 Std. 25 Min
Krewetki i warzywa w tempurze
1 Std.
Ryż do sushi
1 Std.
Jiaozi z wołowiną i porem
1 Std. 30 Min
Azjatyckie spring rolls
1 Std. 20 Min
Karmelizowany por
20 Min
Pierożki shaomai
2 Std.
Majonez japoński (kewpie)
15 Min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 Std.
Sushi z krewetkami w tempurze
2 Std. 40 Min
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 Std. 20 Min
Pad thai
45 Min