Urządzenia i Akcesoria
Warzywa w tempurze
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Sos
-
50 g sosu sojowego
-
15 g mirinu
-
¼ płaskiej łyżeczki koncentratu dashi, w proszku
-
2 łyżki wody
Warzywa w tempurze
-
50 g ryżu
-
olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
-
150 g wody bardzo zimnej
-
50 g kostek lodu
-
1 żółtko
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka cukru
-
100 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
45 g cukinii (6 plastrów o grubości ok. 5 mm)
-
75 g bakłażana (6 półplastrów o grubości ok. 5 mm)
-
30 g zielonej papryki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
-
30 g czerwonej papryki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
-
50 g marchewki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
-
40 g cebuli (6 krążków o grubości ok. 5 mm)
-
30 g groszek cukrowy, mrożony (6 sztuk)
-
100 g chińskiej białej rzodkwi (opcjonalnie) marynowanej, tartej, do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
6.9 g
Kalorie
840 kJ /
201 kcal
Tłuszcz
7.8 g
Błonnik
5.4 g
Węglowodany
25.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA ORIENTALNA
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Krewetki i warzywa w tempurze
1 godz.
Ryż do sushi
1 godz.
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku
1 godz. 30 min
Nachos z ostrą papryczką i tartym serem
40 min
Satay z sosem orzechowym
1 godz. 55 min
Azjatyckie spring rolls
1 godz. 20 min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 godz.
Pierożki shaomai
2 godz.
Zupa miso
45 min
Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
1 godz. 50 min
Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan
1 godz. 5 min
Sushi z krewetkami w tempurze
2 godz. 40 min