Chipsy z fioletowych ziemniaków z dipem pietruszkowym
TM5 TM6

Chipsy z fioletowych ziemniaków z dipem pietruszkowym

3.9 (10 ocen)

Składniki

Pikantna przyprawa

  • 10 g soli morskiej, drobnej
  • 5 - 10 g papryki wędzonej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ łyżeczki oregano, suszonego

Chipsy

  • 500 g ziemniaków, truflowych (fioletowych), nieobranych, dokładnie wyszorowanych (patrz wskazówka)
  • oliwa z oliwek, ilość do skropienia ziemniaków

Dip pietruszkowy

  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 30 g słonecznika łuskanego
  • 15 g masła (opcjonalnie)
  • 150 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1342.9 kJ / 320.8 kcal
Białko
9.2 g
Węglowodany
25.8 g
Tłuszcz
21.9 g
Błonnik
3.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy