
Wersje kompatybilne
Chipsy z fioletowych ziemniaków z dipem pietruszkowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pikantna przyprawa
- 10 g soli morskiej, drobnej
- 5 - 10 g papryki wędzonej, mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ¼ łyżeczki oregano, suszonego
Chipsy
- 500 g ziemniaków, truflowych (fioletowych), nieobranych, dokładnie wyszorowanych (patrz wskazówka)
- oliwa z oliwek, ilość do skropienia ziemniaków
Dip pietruszkowy
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 30 g słonecznika łuskanego
- 15 g masła (opcjonalnie)
- 150 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1342.9 kJ / 320.8 kcal
- Białko
- 9.2 g
- Węglowodany
- 25.8 g
- Tłuszcz
- 21.9 g
- Błonnik
- 3.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Granita grejpfrutowa z rumem
10min
Czekoladowe łyżeczki
3h 25min
Oliwa cytrynowo-rozmarynowa
2sa 20 dk
Klasyczne lody śmietankowe w polewie czekoladowej
5 Std. 25 Min
Chrupiące paluszki z kurczaka (goujons)
40min
Chipsy z rozmarynem i tymiankiem
2sa
Koktajl mleczny o smaku solonego karmelu
20min
Lemoniada fiołkowa
5 min
Sorbet z zielonego ogórka
15min
Granita kawowa
12 Std. 15 Min
Granita w cytrynie
5 Std. 25 Min
Lody czekoladowe z papryczką chili
13 Std. 15 Min