Chipsy z fioletowych ziemniaków z dipem pietruszkowym

Chipsy z fioletowych ziemniaków z dipem pietruszkowym

3.9 10 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje

Składniki

Pikantna przyprawa
  • soli morskiej, drobnej
    10 g
  • papryki wędzonej, mielonej
    5 - 10 g
  • papryki ostrej, mielonej
    ¼ - ½ łyżeczki
  • czosnku, granulowanego
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • oregano, suszonego
    ¼ łyżeczki
Chipsy
  • ziemniaków, truflowych (fioletowych) nieobranych, dokładnie wyszorowanych (patrz wskazówka)
    500 g
  • oliwa z oliwek ilość do skropienia ziemniaków
Dip pietruszkowy
  • natki pietruszki, świeżej tylko liście
    20 g
  • ząbki czosnku
    2 - 3
  • słonecznika łuskanego
    30 g
  • masła (opcjonalnie)
    15 g
  • serka kremowego podzielonego na kawałki
    150 g
  • soli
    ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 320.8 kcal / 1342.9 kJ
Białko 9.2 g
Tłuszcz 21.9 g
Węglowodany 25.8 g
Błonnik 3.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...