Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g brązowego cukru
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 4 jajka
- ½ - 1 łyżeczka chili, mielonego
- 2 - 3 łyżeczki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1996 kJ / 476.7 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 42.8 g
- Tłuszcz
- 29.5 g
- Błonnik
- 0.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Crème brûlée
2 godz. 30 min
Mus czekoladowy
3 godz. 20 min
Deser jogurtowy z kremem cytrynowym
50p
Mus z białej czekolady
1 Std.
Crémeux czekoladowe
3 godz. 15 min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 Min
Mini desery cytrynowe z bezą szwajcarską
2 Std.
Korzenny crème brulée
3 Std. 30 Min
Kawowy crème brûlée
2 Std. 45 Min
Pomarańczowe verrines
3 Std. 40 Min
Eton Mess z rabarbarem
2h 5min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20 Min