Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy

4.4 747 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 2 - 3 kalarepy (500-600 g), razem z liśćmi (patrz wskazówka)
  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 15 g masła
    15 g oleju rzepakowego
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 - 3 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g kaszy manny

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 259.7 kcal / 1087.2 kJ
Białko 7.8 g
Tłuszcz 16.7 g
Węglowodany 26.5 g
Błonnik 5.5 g
Tłuszcz nasycony 6 g
Sód 694 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...