Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 Tbsp vegetable oil, plus 10 g and extra as needed
- 2 garlic cloves
- 15 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 200 g onions, quartered
- 2 aubergines, large (approx. 500 g), cut in large chunks (3-4 cm)
-
1
tsp cumin seeds
lub ¼ tsp ground cumin -
1
tsp coriander seeds, lightly crushed
lub ¼ tsp ground coriander - 1 tsp ground turmeric
- ½ - 1 tsp chilli powder, to taste
- 400 g tinned light coconut milk
- 50 g crunchy peanut butter (see tip)
- 1 Tbsp tamarind paste
- 1 tsp fine sea salt
- 2 naan breads, large, for serving
- 2 Tbsp fresh coriander leaves, roughly chopped, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2222.1 kJ / 531.1 kcal
- Białko
- 12.5 g
- Węglowodany
- 64.7 g
- Tłuszcz
- 26.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.6 g
- Błonnik
- 11.9 g
- Sód
- 864.5 mg
Alternatywne przepisy
Vegetarian Chilli
35min
Aubergine, Spinach & Lentil Curry
25min
Sweet Potato and Spinach Curry with Cauliflower Rice
40min
Lentils and Roasted Roots with Salsa Verde
1h 30min
Aubergine and Sweet Potato Shakshuka with Garlic Cashew Cream
1 godz.
Lentil Curry (Dahl)
30 min
Chickpea, Squash and Kale Stew
45 min
Lentil Moussaka
3 Std. 30 Min
Coconut Dhal
20min
Vegetable and Chickpea Tagine
50min
Indian-spiced Roast Butternut and Chickpea Curry
45 min
Coconut and Spinach Dahl
50min