Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g red lentils
- water, for soaking
- 120 g Parmesan cheese, crust removed, cut in pieces (3 cm)
- 50 g olive oil
- 150 g onions, quartered
- 3 garlic cloves
- 1 red pepper, deseeded and cut in pieces
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 120 g red wine
- 1 sprig fresh oregano, leaves only
- 1 tsp ground ginger
- 2 tsp fine sea salt
- ½ tsp ground black pepper
- 550 g aubergines, cut into slices (1 cm)
- 40 g unsalted butter, diced
- 500 g whole milk
- 40 g spelt flour
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1863 kJ / 443 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Błonnik
- 8 g
Alternatywne przepisy
Vegetable and Chickpea Tagine
50min
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25min
Coconut and Spinach Dahl
50min
Red Lentil, Kale and Rosemary Pasta
30 Min
Vegetarian Chilli
35 Min
Aubergine and Sweet Potato Shakshuka with Garlic Cashew Cream
1 Std.
Chickpea, Squash and Kale Stew
45min
Indian-spiced Roast Butternut and Chickpea Curry
45min
Lentils and Roasted Roots with Salsa Verde
1 Std. 30 Min
Lentil moussaka
2 Std. 20 Min
Butterbean and Feta Burgers
1 Std. 30 Min
Aubergine Parmigiana - Parmigiana di melanzane
1 Std.