![Pain de seigle valaisan Pain de seigle valaisan](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/a5c2db98-d986-46e4-b69a-306af6164322/Derivates/a33c67ac-f490-4910-98e5-1b392d0521ff.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Levain
- 200 g de grains de seigle
- 125 g d'eau
- ⅛ cube de levure boulangère fraîche (env. 5 g)
Pâte à pain et finition
- 400 g de grains de seigle
- 250 g d'eau
-
⅓
cube de levure boulangère fraîche (env. 15 g)
lub ⅔ sachet de levure boulangère sèche (env. 5 g) - 10 g de sel
- Wartości odżywcze
- na 1 tranche
- Kalorie
- 516 kJ / 123 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 1 g
Alternatywne przepisy
Pain d'épeautre et de blé
12 Std.
Pain rustique
2h
Pain au vin rouge et aux noix
15 Std. 30 Min
Pâte de base pour pain
24 Std. 30 Min
Petits pains au yogourt et sésame
1 godz. 30 min
Pain d’épeautre aux noisettes
2u. 50min
Pains de Saint-Gall
26h 30min
Pain complet sans gluten
4 Std.
Pain paysan
3 Std.
Bâtonnets aux noisettes
1h 50 min
Pain bis en cocotte
2klst 25 min
Pain tessinois
1h 50 min