Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 60 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 150 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 300 g mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
-
2 - 3
szczypty pieprzu cayenne, mielonego
lub 2 - 3 szczypty chili, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1270.9 kJ / 303.8 kcal
- Białko
- 14.3 g
- Węglowodany
- 11 g
- Tłuszcz
- 22.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.6 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 641.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podpłomyk cztery sery
55 Min
Jajka w kokilkach na parze
45 Min
Wytrawny sernik na zimno
50 Min
Terrina z ziołową polentą
1h 50min
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2h 30min
Pomidory zapiekane pod kruszonką
1 Std.
Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata)
2h
Mini ptysie serowe (Gougères)
1 Std.
Focaccia z brokułami i anchois
2óra 15p
Placek nadziewany mozzarellą
1h 5min
Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)
1h 15min
Jabłka w cieście
1 Std.