Urządzenia i Akcesoria
Focaccia serowa z pomidorami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto
-
2 - 3 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
-
300 - 350 g mąki pszennej
-
30 g oliwy z oliwek
-
100 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
100 g wody
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
½ - 1 łyżeczka soli
Wierzch focacci
-
2 pomidory (250-300 g), pokrojone w 3 mm plastry
-
30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
20 g sera pecorino
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
-
2 - 3 szczypty oregano, suszonego
-
4 łyżki grzanek (opcjonalnie) z podpieczonego chleba, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Białko
5.1 g
Kalorie
656.5 kJ /
156.9 kcal
Tłuszcz
7.6 g
Błonnik
2.3 g
Węglowodany
18.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1 godz. 40 min
Mini foccacie z oregano
3 godz. 40 min
Muffinki pomidorowe z serem feta
40 min
Szybkie zapiekane gnocchi z sosem pomidorowym
30 min
Chrupiąca focaccia
2 godz. 10 min
Focaccia z cebulą
2 godz. 20 min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1 godz. 45 min
Focaccia z kiełbasą
2 godz.
Focaccia z brokułami i anchois
2 godz. 15 min
Tarta prowansalska
1 godz. 15 min
Placek nadziewany mozzarellą
1 godz. 5 min
Tarta z serem pleśniowym
1 godz. 35 min