
Urządzenia i Akcesoria
Focaccia serowa z pomidorami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto
-
bazylii, świeżej tylko liście2 - 3 gałązki
-
mąki pszennej300 - 350 g
-
oliwy z oliwek30 g
-
sera ricotta podzielonego na kawałki100 g
-
wody100 g
-
proszku do pieczenia½ łyżeczki
-
soli½ - 1 łyżeczka
Wierzch focacci
-
pomidory (250-300 g), pokrojone w 3 mm plastry2
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki30 g
-
sera pecorino20 g
-
ząbki czosnku1 - 2
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia20 g
-
oregano, suszonego2 - 3 szczypty
-
grzanek (opcjonalnie) z podpieczonego chleba, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki4 łyżki
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
156.9 kcal /
656.5 kJ
Białko
5.1 g
Tłuszcz
7.6 g
Węglowodany
18.3 g
Błonnik
2.3 g