
Wersje kompatybilne
Calamari ripieni with lemon butter and crispy capers
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 9 calamari tubes cleaned, 1 cut into pieces (3 cm - see Tips)
- 150 g brown onion cut into halves
- 100 g fennel white part only, cut into pieces, fronds reserved for garnishing
- 3 sprigs fresh flat-leaf parsley leaves only
- 2 garlic cloves
- 1 fresh long red chilli trimmed, cut into halves and deseeded if preferred (optional)
- 40 g extra virgin olive oil plus extra for shallow frying and brushing
- 80 g arborio rice
- 2 pinches saffron (optional - see Tips)
- 150 g white wine
- 150 g water
- 1 tsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 1 tbsp tomato paste
- 2 pinches ground black pepper
- 4 tbsp pickled capers rinsed and drained
- 100 g salted butter cut into pieces
- 40 g lemon juice (approx. 1 lemon)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 298.3 kcal / 1252.7 kJ
- Białko
- 24.3 g
- Tłuszcz
- 17.7 g
- Węglowodany
- 10 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Sód
- 796.1 mg