Wersje kompatybilne
Chicken with yoghurt tahini sauce (Fattet d'jaj)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Yoghurt tahini sauce
- 50 g cold water
- 2 garlic cloves
- 40 g lemon juice
- 100 g tahini
- 400 g natural pot set yoghurt, full fat
- ½ tsp salt
Chicken and assembly
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 10 garlic cloves
- 2 tbsp olive oil, plus extra for frying
- 1 tsp salt, plus extra to taste
- 1 pinch ground black pepper
- 1000 g chicken breast fillet, cut into pieces (4-5 cm)
- 800 g water
- 2 pita breads (large)
- 120 g lemon juice
- 20 g pine nuts, toasted
- 5 sprigs fresh coriander, leaves only, finely chopped
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3458 kJ / 823.3 kcal
- Białko
- 73.8 g
- Węglowodany
- 30.1 g
- Tłuszcz
- 42.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 10.3 g
- Sód
- 1812.8 mg
Alternatywne przepisy
Mouhallabieh (milk pudding)
4h 30 min
Baba ghanoush
1h
Fatayer (spinach turnovers)
1h 35 min
Bamia (okra and meat stew)
55min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1h 35 min
Tahini cream with blackberries (Raymond Capaldi)
4h 30 min
Samke harra
35 Min
Hungarian goulash
1h 30min
Tarator (tahini dip)
5 min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30min
Lemon and herb salmon burgers with zucchini fries
55min