![Gâteau breton aux pruneaux Gâteau breton aux pruneaux](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9AD962D7-A389-4988-9B97-E01E60BCA74B/Derivates/0aa70b40-80d7-466c-a7ff-185f5758d0eb.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
La crème de pruneau (la veille)
- 300 g de pruneaux dénoyautés
- 450 g de thé noir infusé
Le gâteau (le jour même)
- 3 c. à soupe de rhum
- 200 g de sucre en poudre
- 5 jaunes d'œufs
- 200 g de beurre mou, coupé en morceaux et un peu pour le cercle
- 400 g de farine de blé, et un peu pour le cercle
- 10 g de sucre vanillé maison
- Wartości odżywcze
- na 1 part
- Kalorie
- 2106.6 kJ / 503 kcal
- Białko
- 7.7 g
- Węglowodany
- 66.2 g
- Tłuszcz
- 20.7 g
- Błonnik
- 3.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Broyé du poitou
2h
Tourteau fromager
50 min
Far aux abricots
1h 15 min.
Far breton aux pruneaux
1 godz. 10 min
Far breton aux pruneaux
2h
Far aux pruneaux
1h 5min
Broyé du Poitou
1h 15 min.
Galette des rois aux poires et aux raisins
1h 50 min
Galette de sarrasin moules et fondue de poireau
45 min
Kig ha farz
1h 15 min.
Far aux pruneaux
1 godz. 35 min
Gâteau basque à la confiture de cerises
50 min