Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 280 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 8 białek
- 160 g cukru
-
140
g orzechów laskowych
lub 140 g migdałów, ze skórką - 280 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 10 żółtek
Czekoladowy ganache
- 180 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 1 ½ łyżeczki barwnika spożywczego, czarnego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1900 kJ / 454 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Cake pops na Halloween
4h 15min
Dżdżownice w czekoladowej ziemi
2sa 20 dk
Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy
1h 40min
Szwedzkie pierniczki
1h 30min
Bombki z piernika
3h 25min
Ciasteczka z wróżbą
1h 20min
Donaty z mąki gryczanej z kremem waniliowym
1h 35min
Czekoladowe jajka wielkanocne
1 godz. 55 min
Eliksir wiedźmy
10min
Domowe lizaki
40 Min
Bezowe duszki
3h
Pierniczki
1h 30min